Veel mensen zoeken naar Coach Houten of Zelfvertrouwen Coach, maar niet veel mensen denken aan de term Mindset Coach. Terwijl juist dát vaak is wat zij nodig hebben. Want de wereld die je ziet is de wereld die je wilt zien. Je mindset bepaalt je leven.

Wat denk jij?

Geloof je dat je intelligentie, persoonlijkheid en karakter je van nature gegeven zijn en vastliggen? Dat je talenten en capaciteiten moeilijk te ontwikkelen zijn?

Of denk je dat je dit met de juiste inspanning, doorzettingsvermogen en toewijding kan laten groeien?

Je bent wie je denkt: ‘Groeimindset’ versus ‘Statische Mindset’

Mindset is de manier waarop we naar onszelf kijken. We kennen grofweg twee verschillende termen als het gaat om mindset. Zijn je persoonlijke eigenschappen en vermogens te ontwikkelen, dingen die je kunt veranderen (growth of groeimindset) of zijn het dingen die vaststaan (fixed of statische mindset). Meestal hebben wij als mens een combinatie van beiden maar het verschilt in welke mate ze bij ons aanwezig zijn.

Onze verschillen in mindset komen voort uit onze opvoeding en de manier waarop onze omgeving omgaat met succes en falen (dus ook je ouders, partner, vrienden, management en coach). Nou is een groeimindset geen garantie voor succes. Je problemen verdwijnen niet spontaan als sneeuw voor de zon. Het biedt wel een rijker leven, dichterbij jezelf, meer voldoening en je mogelijkheden en kans op succes worden vergroot.

Het veranderen van je mindset is geen garantie voor succes

Vreemd, als je bedenkt hoeveel waarde wordt toegekend aan mindset en alles wat daarmee samenhangt. Maar het leven is niet maakbaar. Coaching leert je niet in een paar weken hoe je met de juiste mindset een succesvol bedrijf krijgt, miljonair wordt of van je stress- en burn-out klachten wordt verlost. Die gouden bergen die beloofd worden? Daar geloof ik niet in. Als iets niet lukt wil dat niet per definitie zeggen dat het aan je mindset ligt. Toch kun je met je mindset heel veel bereiken. Om te weten hoe je je mindset kunt beïnvloeden, is het van belang om te begrijpen hoe je mindset je gedrag bepaalt.

Beperkende overtuigingen: Welke onzin geloof jij zelf?

In de praktijk hoor ik ze dagelijks, allerlei overtuigingen. Dingen die jij (of een ander) jezelf vaak genoeg hebt verteld, je bent het gaan geloven en zo is de overtuiging een vaststaand feit geworden. Overtuigingen kunnen voor je werken maar ook belemmeren. De invloed van die belemmerende overtuigingen is enorm. Ze beïnvloeden je gedrag en bepalen daardoor ook de uitkomst ervan. Bijvoorbeeld nieuwe uitdagingen uit de weg gaan uit angst voor mislukking “Ik ben niet goed genoeg”.

Je beperkt jezelf met dit soort gedachten.

Lees dat nog eens.

Het kan zijn dat je jezelf dusdanig hebt aangepast, om veiligheid en vertrouwen te creëren, ergens bij horen. Ook wel een overlevingsstrategie. Het is alleen zo zonde want hierdoor verdwijnen jouw persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten steeds verder naar de achtergrond. Wie ben je dan nog?

 

Hoe verander je de gedachten waarmee je jezelf tegenhoudt?

Nu je weet dat we die overtuigingen zelf gecreëerd hebben en als waarheid over onszelf of de wereld zijn gaan zien, kun je er iets aan doen. Het was waarschijnlijk nog niet in je opgekomen om je overtuigingen eens onder de loep te nemen? Tijd om ze te bestuderen en in twijfel te trekken. Let er maar eens op wat je zegt over jezelf of de dingen die je doet.

Denk aan de volgende uitspraken die ik regelmatig terug hoor in mijn coachgesprekken:

“Ik mag geen fouten maken.”
“Ik vind dat je anderen altijd moet helpen, ook wanneer het even niet uitkomt.”
“Ik ben te -vul maar in-.”
“Ik doe het nooit goed genoeg.”
“Ik doe er niet toe.”
“Ik ben al 57, het is te laat om nu nog te veranderen.”

Herkenbaar?

Het goede nieuws is dat je jouw mindset kunt ontwikkelen. Zodra je inzicht hebt gekregen in jouw belemmerende overtuigingen, kun je ze ombuigen naar helpende overtuigingen.

Waarom meer mensen een Mindset Coach moeten vinden

Jezelf zijn, er is er maar één van, jij kunt op jouw manier het verschil maken in deze wereld. Dat begint met het aanpakken van jouw mindset. Alleen ga je sneller maar samen kom je verder. Daarom is Mindset Coach Houten er voor iedereen die stappen wil zetten, maar niet goed weet hoe. Veranderen is niet makkelijk en kan oncomfortabel voelen.

Maar: groeien gebeurt buiten je comfortzone, dus het mag best schuren.

 

Je pakt je mindset aan… en dan?

Je mindset aanpakken brengt veel voordelen. Namelijk:

✓ Het verbetert je eigenwaarde en zelfinzicht.

✓ Het verbetert je relaties en sfeer in je gezin.

✓ Het vergroot je zelfvertrouwen.

✓ Je ziet fouten maken als nuttig en niet langer als iets dat motivatie, inzet en zelfvertrouwen verminderd.

✓ Stress verlagend, minder kans op depressies. Niet langer streven naar perfectie en jezelf constant bewijzen maar juist vooruitgang en groei.

✓ Je hebt meer plezier in de dingen die je doet, ook wanneer je er (nog) niet goed in bent. Door de focus te verleggen naar leren en doen.

✓ Je neemt verantwoordelijkheid over je eigen leven en schuift de schuld niet af op anderen.

Haal het beste uit jezelf en leven

Noteer voor jezelf maar eens welke overtuigingen jij zelf bent gaan geloven. Ik ben benieuwd welke inzichten je hebt gekregen en zou het heel mooi vinden als je ze met me wilt delen.

Wil jij het beste uit jezelf en leven halen? Ik nodig je uit voor een strategiesessie om samen met jou aan de slag te gaan.