Spiegel, spiegelbeeld, spiegelen...

Wat zie jij wanneer je écht in de spiegel kijkt?

De spiegel, spiegelbeeld, spiegelen... Ze vertellen je allemaal iets, waardevolle informatie wanneer je er écht naar kijkt en luistert. Diezelfde spiegel kun je ook gebruiken om jezelf iets te vertellen.

Wanneer je in de spiegel kijkt, zie jij jezelf. Wat zie je dan? Zie je je rimpels en wallen? Hoor je in jezelf de kritische stem die vertelt dat je niet tevreden bent met jezelf? Je wilt het veranderen maar weet niet hoe. De spiegel laat niet alleen de buitenkant zien. Wanneer je eerlijk en oprecht in de spiegel durft te kijken, zie je ook jouw binnenkant. Het is eerlijk naar jezelf en jouw eigen gedrag durven kijken. De spiegel kan je heel veel waardevolle informatie geven.

Spiegelen is ook ontzettend waardevol en we beginnen er al mee op jonge leeftijd. Mijn zoontje Damon is bijna 2. Hij fungeert iedere dag als een spiegel. Hij kopieert letterlijk wat ik zeg, hoe ik iets zeg maar ook wat ik doe en hoe ik me gedraag. Geweldig wat die kleintjes ons al kunnen vertellen!
Wanneer ik kijk naar mijn twee honden, dan zie ik nog twee enorme spiegels. Zodra ik mijn dag niet heb en mezelf niet als leider opstel, merk ik dat direct. Ze nemen letterlijk een loopje met me.

Wij mensen spiegelen elkaar ook en dat doen we zowel verbaal als non-verbaal. We doen het veelal onbewust maar het heeft een positieve werking. Het wekt vertrouwen en empathie op. Onze hersenen werken nou eenmaal zo, dat we mensen leuk vinden op wie we lijken. Daarom zet ik het spiegelen bewust in tijdens mijn coachgesprekken. Het zorgt ervoor dat er een vertrouwensband ontstaat tussen de coachee en mij als coach. Maar ook wanneer ik rust uitstraal, zal de coachee zich sneller rustig en op zijn/haar gemak voelen.

Wil jij iets anders zien in de spiegel? Vertel jezelf iedere dag dat jij een mooi mens bent!

Durf jij nog niet écht te kijken, of hoor jij die kritische stem? Zoek een persoonlijke spiegel; een goede vriend(in) of een coach. Want naast spiegelen kunnen wij ook een goede spiegel zijn voor elkaar.

In de gesprekken met mijn coachees ben ik een spiegel. Altijd eerlijk maar met respect en empathie voor de ander. Met als doel om een bijdrage te leveren in de persoonlijke ontwikkeling van jou als mens.

#persoonlijkeontwikkeling #mindset #leiderschap #manager #coaching #teamcoaching #empathie #riseandgrow


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.